Suka tak blog ni?jom LIKE. :)

Berapa orang yang dah usha??

Tuesday, June 21, 2011

Kesalahan Lalu

As-Salam..

Sejarah mungkin berulang..walau engkau ku maafkan owh kekasih..tulah bait2 lagu New Boyz band Tomok masa zaman dia muda rumaja dolu2.Aq sumpah tak suka dengar lagu tu.Tangkap leleh gler.Meleret benor,macam orang mati bini punya lagu.Tapi lagu tulah yang duk ulang2 kat radio masa tu.Aq time tu baru darjah 5 kot rasanya.Dah tak ingat dah.

Muka budak lagi.

Bukan pasal lagu tu aq nak cterkan.Tapi pasal kesalahan yang dah lama,orang asyik duk ungkit2 lagi.Rasa macam nak tampor2 je kan orang yang kuat mengungkit tu?Takde manusia yang perfect dalam dunia ni.Jangan katalah ko tak pernah kencing dalam seluar.Masa kecik2 dulu asyik 'ngompol' je,jenuh mak ko basuh tilam hari2.Dah tua2 ni klow kencing dalam seluar,tu buang tebiat namanye.Kesalahan di ambil kira bila kita takde ilmu atau pengetahuan atas satu2 benda tu.paham tak?Contohnya macam ko 'ngompol' tu kan.Adakah dikira kesalahan?Yes,tapi mak ko marah macamna pun takde guna sebab ko tak mumayyiz lagi.

Curi buah pelam/asam Makcik Gayah rumah sebelah,terbaling bola sampai pecah tingkap rumah Pak Samad masa main roundest pastu taknak ngaku,main kat rumah member tak ingat nak balik rumah..tu semua adalah kesalahan yang lalu klow diungkit pun ko kena gelak oleh sedara mara yang lain.Tapi ada jugak kesalahan lalu yang teramat sukar untuk dimaafkan oleh sesiapa.Aq baru je tengok cter 'Juvana' tadi,kebanyakkan yang masuk skolah tu semua sebab kesalahan2 yang dibuat secara sengaja atau tak sengaja.Masyarakat susah nak trima balik orang2 macam tu.Macam diorang ni dah takde peluang langsung untuk kali kedua.

Daim yang bermuka innnocent agak comel. :P

Siapa kita untuk judge orang yang dah buat salah akan terus buat kesalahan?Boleh ke kita baca hati orang tu?Sejujurnya,aq jenis yang cepat memaafkan orang tapi untuk terima balik tu mungkin susah.Senang cter,skali ko buat taik dengan aq,sepuloh kali aq buat taik dengan ko.Tapi,maybe persepsi aq mungkin akan berubah bila aq tengok orang tu dah berubah.Kita boleh tengok sendiri berdasarkan kisah benar para sahabat.Sayidina Abu Bakar As-Siddiq sebelum keISLAMannya beliau seorang yang menentang kuat perjuangan Rasulullah S.A.W.Selepas beliau memeluk ISLAM,beliau menjadi sahabat terapat dengan Rasulullah S.A.W.See,how Allah can change people heart?

If dulu ko budak paling nakal dalam kelas,skang ko dah jadi presiden MPP kat universiti.Pergh,mantop gler!!tabik r gua sama lu!Untuk berubah menjadi yang lebih baik tu bukanlah sesuatu yang mustahil,tapi perlukan usaha.Niat kena padu,usaha kena jalan,doa perlu berterusan.Tak boleh ko kata ada niat nak masuk minang anak dara cun melecun Wak Jabir hujung kampung tu,tapi hari2 duk lepak kat kedai main dam haji.Anak dara Wak Jabir ko tak dapat,hajinya tak naik2.Takde usaha,niat ntah ke mana.Doa pun takda makna.

Anak Wak Jabir macam Dato' Siti Nurhaliza woo!!nak sign!!

Menjadi lumrah manusia akan memandang kembali sejarah lampau.Yang penting kita ambik pengajaran,bukan untuk diungkit atau diulang balik kesalahan yang kita pernah buat.The totally loser is someone who keep repeating the same mistake without realizes it's a mistake.

Daniel,cepat salam atok tu.Kang dia bagi duit raya RM50 tau..
*demand betol budak2 skang ni.. =.=

p/s:Memaafkan kesalahan orang lain adalah amalan mulia.Ko tak puas hati dengan aq meh face to face kita bincang elok2.chill! :D





8 Pengkritik Tegar:

uLan said...

weee tomok cumiL heeee

Jaedie said...

ulan:tomok dulu tak berapa nak hensem..skang ni,oklah..rambut pun macho gitu... XD

saiazuan said...

yeah, juvana ;D

Jaedie said...

bez!botak tu tak habis2 nak buli orang!! :(

Nur Najwa said...

salam =)
besh bace entri ni, sume boleh berubah, awhee

^__^
salam ari selase :)

Jaedie said...

nur najwa:thanx!betol2.
salam hari slasa jugak..hee :D

Bluewendy said...

ahakszz..btol tuh..kesalahan yg lalu di jadikan pengajaran.. zaman kanak2 zaman yg indah!!

Bluewendy said...

ahakszz..btol tuh..kesalahan yg lalu di jadikan pengajaran.. zaman kanak2 zaman yg indah!!

Jejak-Jejak Joyah