Suka tak blog ni?jom LIKE. :)

Berapa orang yang dah usha??

Monday, June 13, 2011

Entry Khas: Salam Motivasi dari Gapoi

As-Salam....

Pergh,tajuk entry dah macam slot rancangan Dato' Fadzillah Kamsah r plak...hehe
Dua hari aq tak berblogging ni dah rasa macam seminggu dah.Sampai2 je bilik benda 1st buat,bukak laptop dan buka blog,bukak Facebook (kemaruk benor aq ni.. =.=)..Takdelah pe2 perubahan sangat pun.Cuma kontroversi tak puas hati pasal HAZAMA jadi juara final Akademi Fantasia(reti2 jugak ko nak habis).Pastu pasal bola sepak(aq tak tau piala pe plak),dua buah negeri paling kamceng KELANTAN VS TERENGGANU.Kelantan terpaksa menunduk kekalahan kepada Terengganu dengan gol 2-1(dah macam wartawan sukan plak).Ada lagi,Maharaja Lawak yang slalu buat aq pecah perot ketawa tak hengat dunia.Jozan the best!!!Jambu pun ok!! :D

Hazama AF9:Gua dah menang,lu tak payah kecoh!!!! >o<


Dua hari aq takde( bukan meninggal dunia) tu aq pergi kem motivasi dengan belia Orang Asli dari Gapoi,Bentong Pahang hasil kombinasi mantap Student Facilitating Front a.k.a STUFF dan Titian Asli Club a.k.a TA.40 orang fasilitator + committee diimport khas dari UIAM dan 20 orang belia Orang Asli. Ni pun 1st time aq join aktiviti kelab TA even dah register masa 6 bulan yang lepas :P...Program ni diadakan selama dua hari satu malam, 11-12/06/2011.Nak tau cter lagi??haa...baca sampai habis... ;D

1st time nak jumpa Orang Asli ni,neves bukan main.Macamnalah diorang ni aey??Risau gler sebab Tok Batin pun join jugak.Kebanyakkan diorang ni boleh kita panggil belia sebab range umor 15-25 tahun..program motivasi dengan budak skola dah biasalah.Ni dah r umor lebih kurang kitorang je,parah2...adoiyai...TT_TT

Kitorang sampai dulu kat tempat program tu.Kem Lubok Manggis,Hulu Langat.Kat area2 Sg.Congkak je..(honestly,mati2 aq ingat buat program kat kampung diorang).Gombak-Hulu Langat takdelah jauh sangat pun.Tido pun tak nyenyak,dah sampai..

Sampai jugak kte akhirnya...Kem Lubok Manggis..


Dah2,pergi angkut barang masing2..takde orang gaji ko kat sini..hehe :P


Briefing jap sementara tunggu belia Orang Asli sampai..

1st impression aq tengok Orang Asli ni..Takdelah bercawat sambil memegang sumpit dengan muka penuh suspicious pun.Tu pe yang terlintas dalam fikiran aq klow sebut Orang Asli.Diorang ni sebenarnya dah moden,tapi still kurang pendedahan pasal pentingnya education.Sebab kebanyakkan lepas skolah rendah je diorang dah berhenti skolah.Nak kata diorang tak pandai,diorang ni kreatif.Aq pun tak terfikir nak buat bangunan guna straw. =.='


Diorang dah mai dah... ;D

Program selama 2 hari 1 malam tu memang rasa tak cukup sebab memang superbbbbb best!!!Dari duk risau2 tu tak sangka sangat2 program ni memang happening gler!!1st time jugak jumpa members dari TA dan STUFF diorang sangat sporting..rasa macam dah lama kenal even baru je 2 hari lepas nampak muka.Semua bagi kerjasama yang bagus untuk menjayakan aktiviti2 sepanjang perjalanan program ni.Thanx a lot you guys!! ;)

Sesi 'pecah ais'

wajah2 sebenarnya anak Orang Asli...budak grup aq,dari kiri Senah,Jah dan Faridah :)


Amit dan Zulkifli.

Ni akak2 fasi grup aq..Kak Mila,Ita dan Afee. :)

Tok batin dari suku kaum Batak dan Jakun..eh,bukan!Fasi dari grup aq gak..dari sebeah kiri Intan(betol nama dia,bukan ske2 aq letak..) dan Bal. :)


Buat bangunan gne straw.Ce teka mana 1 Orang Asli?? :P


Ko tergigit cili ke cik Wahida oi??

YESSS!!!Menuju puncak!!


Aq rasa beam dia tak kukuh lagi ni..Kte kena estimate balik..


Akhirnya!! :D

Lelaki yang badan besar2 tu Tok Batin. :)



Kak Yong,yang paling kiri skali.Dia ni dah macam mak angkat kepada Orang Asli Gapoi.Sangat peramah. :)


PANG,PING,PONG...PIONG!!!Hambik ko!!


Mangsa tepung.

Jungle Trekking.

Meredah hutan.Anak Orang Asli ni rileks je jalan jauh2 pun..aq separuh jalan dah semput. =.=

Gua ada barang baik ni.Lu jaga jangan kasi polis nampak.


Merentas sungai.Tempat pacat membiak dengan jayanya.


Mangsa2 yang lemas kerana air sungai terlalu deras.


Yeah,kami terselamat!!! :D


Prasan tak ada sorang yang tenggelam tu?


siapakah empunya selipar ni?


NAK TENGOK GAMBAR LAIN???KLIK SINI. :)

Banyak pengalaman baru yang aq dapat.Kenal dan tau serba sket kehidupan Orang Asli ni.Diorang ni semua friendly dan tak sombong.Tapi kena pandai approach diorang dan treat diorang macam orang biasa je.Serius aq cakap,klow dulu sebut Orang Asli mesti aq fikir diorang ni mundur gler.Since program tu,baru aq tau sapa sebenarnya Orang Asli ni.Diorang sangat2 memerlukan bantuan kita.Diorang pun nakkan kemajuan sama macam kita yang tinggal di bandar.Klow dulu ada lagi yang cuma bercawat,skang diorang dah pakai baju dah.Tapi aq pelik sket,naper ada jugak orang yang tinggal kat KL cuma pakai baju singlet dan bercawat je?Orang Asli tinggal kat bandar kot....hehe :P
Rasa berbesar hati bler Pegawai Orang Asli tu cakap:
  Saya sampai2 je saya tak tau yang mana satu anak Orang Asli yang mana satu student UIA...nampak sama je..hee ;D

Jerit ramai2...YEAAAHHHH!! :D

p/s:Congratz to all facilitators and committee from TA and STUFF kerana telah menjayakan Kem Motivasi 2011 bersama Orang Asli Gapoi dan berjaya mencapai 85% matlamat utama!!Great job guys!! :D 
Klow yang mana ada terkurang atau tersilap tu kita jadikan pengajaran untuk lebih berhati2 di masa yang akan datang (next program aq nak join lagi).chill bebeh!!! :)
*psst...handphone diorang pun lagi canggih dari hanphone aq tau...aish...=.='






14 Pengkritik Tegar:

idaida0504 said...

j..cun gak diorang ek...eh..minah yg pakai tung labuh tu..kawan ak....ita namnya...

Jaedie said...

budak skolah ko ke?dia jatuh kot masa jungle trekking..tok batin ko tak berkenan ke?

shopping2u said...

suka tgk fasi2 tu..bertudung labuh, nway sy singgah sini & terus follow.. jmput kembali
http://www.my-shopping2u.com/

Jaedie said...

thanx follow.even ada fasi2 yang bertudung labuh..tapi diorang sumer sempoi!!! ;D

Anak Mansor said...

ada gambar akuuuuuu
wohooooo
kikiki

Jaedie said...

owh,ko anak mansor yang glamer tu!! :D

muz said...

cik wahida tu dah berpunya ke??? hehe...

Anak Mansor said...

hahahaha
agak menyindir tu jed
btw
PACAT TIDAK MEMBIAK DI SUNGAI
ko kutip pacat2 tu kat hutan
itu lah
asyik main light saber sangat
cubalah bawa bawa bergaul dengan alam sekitar sikit
HAHAHA

Jaedie said...

EEEEEEEEEEEEEE.......
aq benci pacat!!!!

Anak Mansor said...

tapi pacat SUKAAAA ko
KAHKAHKAH

Jaedie said...

kau senyap!!!aq geli gler dengan pacat ok!!!!

Anak Mansor said...

ala
ko kemain
dah belai belai dia semua
dan dan lah nak cakap geli
AHAHAHAHA

Jaedie said...

ada gaik yang makan sliper jepun masak asam pedas ni... =.=*

tok batin (bukan nama sebenar) said...

Macam kenal je pemilik selipar merah tu~ jeng3~ Ade ape2 ke jedi~ hehe..

Jejak-Jejak Joyah