Suka tak blog ni?jom LIKE. :)

Berapa orang yang dah usha??

Friday, October 25, 2013

Let's talk about MONEY!!

Assalamualaikum..

Semalam hot pasal issue sorang laki yang tak siuman tikam secara rambang.Pergh,bapak cuak siot sebab tempat kejadian tu dekat gler dengan uni aq.Dahlah nak pegi mana2 pun memang naik lrt dari stesen gombak.Tak boleh bayanglah kan auntie yang aq slalu usha jagung manis dia tu kena tikam.Ya Allah,seriously memang sangat dasyat.Padahal kelmarin tu baru je aq kuar berhungga-hungga dengan member2 aq laik lrt.Even takde kat tempat kejadian,trauma tu trasa jugak.Takut.

Today,hot issue pasal bajet 2014.Aq tak tengok details lagi pasal bajet 2014.Tapi issue yang banyak orang post kat facebook pasal gula dikurangkan jumlah subsidi sebanyak 34 sen.That means,gula naik harga 34 sen dari current price.

Gula naik harga oi!!


Wohoo,Malaysian sangat sensitif.Actually I'm not really bother about harga gula naik sebab skang ni pun aq dah kurang minum manis.Makin tua ni,kenalah jaga kesihatan.Oklah,sebenarnya tak perlu pun nak kecoh sangat pasal gula naik harga or even kau tak payah jadi politician pun untuk kawal ekonomi negara because we part of economy.

Tips mudah,tak payah beli gula.Weyh,mana bley idop takde gula!!Nanti teh tarik naik harga!!Beb,kau lepak kat Starbuck bayar kopi RM10 boleh je kan?So,here the basic concept needs to be applied.When demand increase,price increase.Untuk menurunkan demand of sugar,kurangkan beli gula.Banyak je yang boleh ganti gula contoh madu dan susu pekat manis.

Honestly,sejak bapak aq agak cautious pasal kesihatan kat rumah aq boleh kata penggunaan gula tu dapat dikurangkan.Boleh kata stok gula kat rumah aq tu 1 kg gula untuk sebulan atau lebih.Tak tipu tau,ni fakta,bukan auta.

Tapi,untuk bakers yang slalu buat kek ni memang tak dapat nak elak jugaklah.Untuk buat kek,memang banyak pakai gula.Jap,aq rasa sebab dah ramai sangat amateur bakers nilah punca2 gula naik harga.hmm.Semua orang nak jadi bakers sebab untung lagi banyak dari jual nasi lemak.hmm.

Rakyat Malaysia kecoh harga gula naik,tapi masih mampu makan KFC,makan kat Secret Recipe,beli iphone 5S,beli galaxy note 3.Takpelah,duit sendiri gaji sendiri,Tapi bler gula naik,time tu fikir plak pasal naseb orang yang tak bernaseb baik.Slama ni makan sedap2,tukar2 henpon ada fikir diorang tak??Tak kan.Kat sinilah kte kena tengok jugak,macamna kita punya sumbangan kepada masyarakat sekeliling.

Memandangkan golongan berpendatan sederhana RM3000++ ni boleh dikatakan golongan majoriti,jadi golongan ni yang lebih diberi perhatian untuk buat research berbanding golongan minoriti yang susah samada kat bandar atau luar bandar.Senang cter,gaji RM3k belanja macam orang gaji RM5k susahlah macamtu.Hutang keliling pinggang sebab nak idop mewah.Definisi idop mewah tu dah disalah tafsir dengan kete mewah,henpon canggih,shopping barang branded.Bagi aq idop mewah tu,makan minum sumer cukup,pakai cukup,henpon boleh nak call sms,fesbuk sket2 dan yang paling penting hutang aq tak banyak.Bila hutang dah banyak,hati tak tenang.Bila hati tak tenang,mulalah depress dan seterusnya jadi gila.
Aq depress sebab assignment tak siap lagi.

Sebab tu ramai yang jadi gila sebab duit.Sanggup bunuh orang sebab duit.At least,tolonglah fikir satu benda ni.Duit banyak2 pun mati takdenye angkut duit tu masuk kubur.Sebelum buat sesuatu demi duit,fikirlah untuk benda lain.Lebih elok fikir keje tu nak tolong family ke,untuk bersedekah ke...something yang bermanfaat jadi bukti kte idop kat dunia ni bukan sia2.Money is something,but not for everything.

p/s : Berhati2 anda di walau dimana jua.

اللَّهُمَّ إِنِّي أَعُوذُبِكَ مِنْ جَهْدِ الْـبَلاءِ، وَدَرَكِ الشَّقَاءِ، وَ سُوءِ الْقَضَاءِ، وَشَمَاتَـةِ الأَعْدَاءِ
“Wahai Tuhanku, sesungguhnya aku berlindung kepadaMu dari bala yang melampau, kecelakaan, keputusan yang tidak baik dan kegembiraan musuh (terhadap masalahku).(Riwayat Bukhari dan Muslim)
Mintalah perlindungan daripada Allah kerana segala ketetapan yang baik atau tidak baik semuanya datang daripada Allah. Tiada yang lain boleh melindungi kita selain Allah.


3 Pengkritik Tegar:

Nur Azwa Edora said...

memang betul gulaa naik harga --' tapi takda bagi kesan sangat kot kalau student2 atau orang macam kita ni, melainkan kalau kita betul2 perlukan gula tu untuk kegunaan harian ke. hehe masa2 macam ni kot dah ptut kita kurangkan penggunaan gula. hehe. whatt!? dekat dengn you punya uni? seramnyaa, hati2 tau dekat kawasan situ ya,

btw,

see what happen to our generation right now,

Technology creates moron -_-

Semut Senyum said...

heheh...
saja singgah sini...
tengah free,, bace pasal naik gula lagi... betul tu, gula makin naik harga maka nanti makan minum semua akan naik harga... jadi yang dah bkerja ni elak la makan luar, makan masak n bwk bekal sendiri. lebih jimat, lebih sedap, lebih berkhasiat...

nak tgok juga kadar peningkatan obesiti dan kencing manis dlm Malaysia mcm mana sejak harga gula naik. =)

betol lah tu. potpet potpet, setiap kali samsung keluar yang baru, dialah yang pertama pergi sambar.. hehehe =)

Chill...

NJihe.am said...

Salam singgah, jemput segmen: novel diagnosis, header, topup,
vector art, tudung bawal untuk dimenangi..
http://studioous.blogspot.com/2015/02/1st-segmen-kerjaya-blogger-ipt-by.html

Jejak-Jejak Joyah