Suka tak blog ni?jom LIKE. :)

Berapa orang yang dah usha??

Thursday, June 30, 2011

Aq benci Menulis

As-Salam..

Banyak2 exam,aq paling benci exam yang kena buat esei.Lagi2 karangan BM yang memerlukan ayat2 yang penuh puitis dan tatabahasa yang betol.Kena plak nak match making dengan peribahasa atau madah berhelah dalam sesebuah karangan tu.Sangat2 menyusahkan.Benda ni jadi lagi susah sebab aq bukan peminat tegar novel cinta.Geli.

Essay BI pun aq tak suka sebab aq tak terer English.Ayat berterabur.Aq pun tak paham naper aq menjadi seorang yang slow learner dalam bahasa.Untuk speaking atau memahami aq takde masalah sangat,tapi untuk menulis essay tu memang masalah besar bagi aq.

Perlu ke untuk menulis tu??aish2..
Blogging is another alternative for writing.Ko tak perlu pen atau liquid paper kerana adanya teknologi serba canggih ni.Apa yang ko terfikir,type je.Ko salah,guna button backspace untuk delete.Janji ada internet dan sebijik laptop.Klow takde,boleh pergi CC.

oh,sh**!!!essay!!!omaigod!!

Meluahkan idea2 bernas dalam essay bukan kelebihan aq.Malah lagi menonjolkan tahap loser aq yang tak suka baca novel cinta yang penuh puitis.Aq suka baca komik2 Jepun yang tampak lebih mencabar minda realistik.Dari komik@manga Doraemon yang aq start baca umor 5 tahun sampailah One piece yang aq dah collect since dari umor 10 tahun lagi.Aq tau ramai cikgu2 skolah tak suka student baca komik kerana dikatakan boleh merosakkan bahasa.Tapi dari sudut positifnya,komik ni sebenarnya dapat merangsang minda untuk lebih berfikir secara kreatif.(jadi excited when talking about comic =.=)

Ok,how to improve our writing?Try to write your conversation that you're commonly used in daily life.Memanglah kat rumah tak speaking pun,tapi agak2 pe jadi klow ko jumpa foreigner yang sepatah haram tak paham BM?so,nak taknak ko kena speaking even ayat bercelaru.As long as people understand pun is good enough.Eh,bukan hari2 jumpa foreigner..Apa kata ko baca buku English for Dummies.Cakap kuat2 depan cermin dan salin balik pe yang ko cakap.Bodoh2 English aq ni ni,at least aq dah ada sket keberanian nak speaking dengan foreigner and grammar aq dah seburok masa aq SPM dulu. 
*good tips kepada spe2 yang nak bf/gf omputih.:P

Tourist dari Korea makan angin kat Malaysia.

Betol r..Allah tu MAHA ADIL.DIA  uji kita bagi benda yang kita benci dan tak suka untuk kita improve jadi individu yang lebih baik.Aq tak penah sangka pun bila aq masuk aq UIAM,aq kena improve English aq secara paksa rela.Dah klow semua English,tiba2 aq sorang je buat dalam BM confirm exam dapat kosong.Pastu,DIA bagi ilham untuk aq berblogging,so secara tak langsung benda ni jugak dapat improve writing aq.

p/s:Saya suka berblogging daripada menulis sebab takde cikgu marah klow tatabahasa salah. XD



9 Pengkritik Tegar:

muz said...

tu lah pasal, apa lagi kalo dah keja under mat salleh, semua pun bahasa dia je nak guna...terpaksalah study bahasa dia berabis ne....

PENGAKUAN JUJUR BLOGGER

Jaedie said...

betol.bler keadaan dah memaksa dan terpaksa..TT_TT

Mr iz said...

serupa lah kita pun...he he he he .... bab tulis kat blog no poblem..pasal boleh hentam kerapu masak tiga rasa gitu... yang penting rasanya ..kalau sedap mesti orang suka ...he he he

saiazuan said...

where is masjid jamek? heeh

Jaedie said...

mr.iz:hahahaha...sangat betol!!! :D

saiazuan:eh,do you want to go there for qiamullail? :P

Muhd Aizie said...

ehemmm ! saya seorang pelajar pengajian melayu ! dan memang selalu kena menulis tau . hehe ;)


jom singgh my blog . jangan lupa follow sekali k ;) sudah follow blog kamu .

http://kerdildesa.blogspot.com/

Jaedie said...

aizie:alamak,dah terjumpa salah orang!!hehe :P

thanx follow! :D

IFA Athirah said...

hidup blogger!hehe.blogging tetaaap di hati http://www.geekintherainbow.blogspot.com/

acan ketot said...

uia jugak ea..
ngee..
same lah kte..
x suke essay!!

Jejak-Jejak Joyah