Suka tak blog ni?jom LIKE. :)

Berapa orang yang dah usha??

Thursday, June 9, 2011

Bas Awam.

As-Salam..

Bas merupakan salah satu pengangkutan awam yang sering digunakan oleh masyarakat di Malaysia.(ayat karangan Bahasa Melayu SPM untuk make sure dapat A1) :D
Sape2 yang seumor idop tak penah naik bas..haa,hari ni gak korang kena try betapa beeessssttttnye naik bas ni.Pe yang best sangat ni naik bas?1st,ko dapat jimat duit minyak kete,tol dan parking.2nd,ko dapat usha awek/mamat2 cun/hensem yang ada dalam bas.Ko jangan salah usha mat bangla plak.''Adik manis,mau pigi mana??''habis ko!!

Adik manis,mau ikot abang ka??

Aq ni bolehlah dikatakan pengguna tegar kenderaan awam bernama bas.Mana je2 aq pergi aq naik bas(mostly) samada kat area KL atau kat Johor.Aq malas nak drive kete sebab memikirkan duit minyak dan parking yang makin mahal tak hengat skang ni(nak save).Aq nak bawak moto,dekat2 rumah bolehlah.Aq pun takde lesen motor sebenarnye...(harap2 takdelah pihak JPJ yang baca blog aq ni).. =.= 

Bas Rapid yang dah banyak berjasa..servis pun makin mantop!!thumbs up!Harap bas2 lain mencontohi syarikat bas ni. :D


Pilihan terakhir..tambang mahal tak serupa servis.

Aq ingat lagi masa zaman skolah dulu2..time cuti panjang nak balik rumah.Masa tu aq kat MRSM Mersing,rumah plak kat Muor.Lebih kurang makan masa 4 jam jugak perjalan dari Mersing-Muor ni.Sape2 dari arah Hi-way Utara-Selatan memang takde pilihan lain kena gak lalu jalan yang bersimpang siur kat area2 Kluang nak masuk daerah Mersing tu.Serius aq cakap kat ko...jalan kat situ dah macam litar F1 dah,malah lebih mencabar sebab di kelilingi hutan simpan dan sangat gelap.Agak2 nak buat cabaran berani mati,try r drive sorang2 time malam kat area situ.Confirm dari ko sorang naik kete,akan ada yang tumpang skali..(pengaruh cter Karak) hehehe ;P

Aq tak tengok lagi cter ni.Tapi tengok trailer dia pun dah nak tercabut jantung!!!T.T

Berbalik kepada cter bas tu.Ada skali tu,aq dengan member aq sorang ni naik bas nak balik rumah(dari Mersing nak ke Muor).Besenye klow perjalanan jauh,pakcik driver bas tu akan bukak movie,ikot dia punya taste.Gasak dia r nak bukak cter Ong Bak ke,cter Harry Potter ke,cter Taiwan ke..Tapi time tu aq dengan member naik bas,pakcik bas tu bukak video klip lagu dangdut..''Singgul-singgulan,cubit-cubitan...!!''pergh,jalan simpang siur dia bukak plak lagu dangdut sekuat2 alam...sampai termuntah2 member aq..aq nak tido dengan aman pun tak boleh..TT_TT

Inul Daratista.Ratu Dangdut Indonesia

Semalam,dari Cheras nak ke KL aq naik bas metro.Gler r,macam sardin penuh bas tu dengan pendatang asing dari Bangladesh,Myanmar dan jugak Indonesia.Tiba2 aq rasa macam aq kat oversea plak..hahaha..Masuk2 je bas..."WADUH!!!'' lagu dangdut Inul Daratista berkumandang..OMG!!!siap dengan lampu liplap2 lagi ko..skali dengar driver bas tu kecek Indon..lagi skali aq tertanya2(dalam hati)..''Aq ni nak pergi KL,bukan nak pergi Jakarta''...Jalan sesak2 kat area KL,dalam bas pun boleh ada disko (sila tiru gaya gelek gerudi,klow anda mampu)..huhu =.=

Banyak2 experience aq naik bas,ni experience paling best.ada skali tu aq naik bas dari PJ nak pergi Air Keroh,Melaka  untuk leadership course.Dalam bas tu cuma ada 10 orang je,betapa bahagianya boleh pilih seat sendiri.Memang buat bas tu macam 'bas ni bapak aq pnyalah'.Time tu jugaklah ambik kesempatan nak usha2 mamat2 hensem..Tengok2,ada sorang mamat ni muka puteh2,pakai braces..siap sowh kena baca doa lagi tu..owh,comel jugak dia ni!!hee..*blushing2.. >.<

P/s:Aq suka naik bas sebab tambang murah,tapi aq benci gler nak tunggu bas yang kadang2 terlampau lambatnya.huh!!=.=*

meh layan lagu dangdut jap..hehe :D


Suka entry ni?boleh LIKE.;D




6 Pengkritik Tegar:

idaida0504 said...

BAS METRO PANAS!!!!!!!!!!!

Jaedie said...

mahal!!!!xde aircond!!

saiazuan said...

lama xnek bus.. haha

Jaedie said...

haa..try naik bas metro.bez gler kot!! :P

juju chomey said...

oh
saya tahu sape mamat comel tu
;)
hehehehe

Jaedie said...

eh,sape juju?tlg kenalkan bley tak? hehe ;P

Jejak-Jejak Joyah