Suka tak blog ni?jom LIKE. :)

Berapa orang yang dah usha??

Monday, July 4, 2011

Susah

As-Salam..

Hidup zaman skang ni memang sangat mudah dan dipermudahkan.Dulu susah2 berebut nak booking tempat kat cinema,skang dah ada Astro First.Dulu susah2 naik basikal  nak pergi skolah,skang ni kuliyyah sekangkang kera pun naik kete.Dulu nak call rumah,terpaksa que up panjang2 nak tunggu turn untuk guna public phone,skang ni siap boleh skype gne wi-fi free lagi.Tak payah nak membazir kredit.See,hidup zaman skang senang kan?

Public phone yang sangat nostalgic.

Tiba2 aq terfikir..sebenarnya,teknologi yang dah terlalu banyak ni kadang2 buat kita jadi makin slow.Bukan slow dari segi zahirnya,tapi kat minda kita sendiri.Minda kita makin jadi lagi lembap sebab terlalu bergantung dengan teknologi yang ada.Minda kita jadi makin kurang kreatif.

X-box buat minda jadi terencat?

Masa zaman aq kecik2 dulu mana ada komputer lagi,PSP,PS3,X-box yang boleh dijadikan teman dikala sepi.Dulu,boring2 je aq pergi rumah jiran aq main dengan kengkawan aq yang umor lebih kurang sebaya je.Kusyen sofa tu jadi kubu pertahanan dari serangan alien2.Besen besor jadi swimming pool.Segala barang make up mak aq pun turut jadi mangsa time main mak2 atau masak2.Akak aq lagi best,dia punya kreatif dia buat baju anak patung Barbie dari kain perca yang disumbang khas dari rumah makcik rumah sebelah sebab dia tukang jahit.Macam2 design dia buat.Siap ada partner lagi.Aq tak berapa sangat anak2 patung ni,aq lebih suka game yang extreme dan mencabar seperti buat layang2 sendiri,main polis sentri,main sorok2,main mak2..(aik,mencabar ke??)..Owh,aq tak main batu seremban sebab aq agak loser main game yang perlukan ko-ordinasi mata yang pantas.Berbanding budak zaman skang yang kecik2 dah main ipad2,yang si bapak duk sibuk dengan bussiness online dia dan yang mak plak sibuk main Facebook.Everything si anak mintak boleh dapat.Masing2 sibuk dengan hal sendiri.Zaman aq dulu,klow balik rumah lambat je mampus kena tengking dengan mak aq.Bapak aq plak coolkan mak aq dan pujok aq dengan coklat Cadbury takpun dengan komik Doraemon.Budak zaman skang,slagi anak tak hilang takde nak bising2 ke pe..dibiorkan je even anak2 tu baru umor 5-6 tahun main kat luar rumah tanpa batasan.Takpun,anak2 tu jadi anak angkat bibik kat rumah,mak bapak sibuk dengan keje..hmm..
The best friend that really 'hate' me. :'(

Doraemon.

Otak menjadi lebih kreatif jika lebih banyak kesusahan yang menimpa.Tak payah tengok jauh,kita tengok je kisah pengasas Sendayu Tinggi..Puan Rozita.Dia memang hidup serba daif,lebih teruk dari tahap miskin tu.Tapi daif2 dia tak plak dia mengemis ke,mencuri ke...Bukan nak kutok ke apa,tapi bagi aq mengemis tu perbuatan yang agak memalukan .Pendapatan pengemis kat JB pun dah boleh mencecah RM3000++ sebulan,aq punya elaun pun tak sebanyak tu tau.Ok,back to the story..Puan Rozita dulu dahlah ditinggalkan suami,pastu dia plak sengsorang yang membesorkan anak2 dia.Tapi disebabkan kesusahan dia tulah yang buat dia nak bangun dan  ubah cara hidup dia.





Serius,aq memang salute habis r dengan Puan Rozita ni!!

"Hina besi kerana karat,hina manusia kerana melarat''

p/s: Biar susah tak cukup harta,jangan susah sebab tak cukup hati budi.Nanti orang lagi benci. :)



9 Pengkritik Tegar:

i'm ezza haniza said...

quote anda last sekali tu sgt bagus :)

Jaedie said...

hee..thanx! ;D

nawal addina said...

haha , x-box buat org jd tak kenal realiti ;)

syrupmasin said...

late2 pengakhiran yg hebat :)

Halimatun Sa'adiah said...

hina kerana tak berbudi lg terok dr hidup melarat...

TYNTHA LANA said...

Sangat setuju...mostly people nowadays, merelakan diri diorang tenggelam dalam arus moden..tapi, kdg2 tu, diorg taknak. keadaan sekeliling memaksa.

Bluewendy said...

ambik yg baik, buang yg buruk..=)

Jaedie said...

Teknologi ni memang sebetolnya untuk kebaikkan manusia.Tapi bler dah overdose,banyak benda buruk boleh jadi..Besederhana itu lebih baik. :)

Zuha said...

betul apa kamu ckp...

sangat2 setuju... :)

nice entry...

manusia bukan faham pun teknologi..

http://mat-jungle.blogspot.com/

Jejak-Jejak Joyah