Suka tak blog ni?jom LIKE. :)

Berapa orang yang dah usha??

Tuesday, July 12, 2011

Fesyen

As-salam..

Bila sebut pasal fesyen je,mesti dalam kepala dah terbayang2 Hana Tajima,Yuna,Fatin Liyana,Hanis Zalikha..pergh,nak jugak vogue macam diorang kan!!Klow dulu gadis muslimah pakai tudung bawal je..skang ni dah makin up-to-date dengan macam2 stail lilitan shawl.Lilit2 jugak,jangan terbelit plak sudahlah,.. :P

Yuna & Hana Tajima. :)

Aq ni nak kata mengikut peredaran fesyen,takdelah sangat.Aq pakai pe yang aq slesa dan tak menyusahkan.Aq rajin pakai shawl sebab aq memang tak reti pakai tudung bawal,aq pakai tudung bawal tak sampai sejam dah bersepah.Satu lagi,aq malas nak gosok2 tudung ni..aq pakai rembat ikot sempat aq je..

Nak berfesyen ni tak salah pun sebenarnya,tapi biarlah kena tempatnya..ko pakai vogue2 siap ala2 Hana Tajima semata2 nak pergi pasar beli ikan kembong 2kg nak buat laksa.Tak kena tempat tu namanya,lagi orang gelak adalah..Gaya2 macam tu ko nak pergi dinner ke..dating ke..oklah.setakat nak pergi pasar pakai jelah tudung instant tu.Kang lambat2 ikan habis. :P

Jangan jadi mangsa fesyen
(fashion victims).Yes,fasion for all but not all fashion for us.Kang orang kata ko Jakun.Culture shock.Memanglah si model A tu nampak comel je pakai macam tu,lepas tu ko pun nak tiru macam dia.Boleh je,tak salah pun.Tapi ada certain style tu maybe tak kena gaya dengan ko.Contohnye lah,muka si model A tu bentuk muka comel2 cute kecik..pakai tudung syria memanglah nampak cantek je...muka ko plak bulat,pakai tudung macam tu sebijik macam tembikai pakai tudung. =.=
so,janganlah kononnya nak jadi fashionista sangat sampai diri sendiri jadi fashion victims.

Satu lagi,jangan nak pakai terlampau over.Maksudnya,nak up-to-date sangat ko pakai sumbat je.Rambut kaler kuning,baju kaler merah,suar kaler hijau.Orang kata ko ni traffic light bergerak.Polis pun speechless klow nampak ko tau.Nak berfesyen tu kena pandai mix and match.Baru nampak cantek,menarik dan abang polis pun confirm tak jadi nak saman ko! XD





4 Pengkritik Tegar:

Bluewendy said...

huhuhu..nice info dear..btol tuh, jangan jadi fashion victim..pakai ikut kelesaan jek.. hehe..=)

Fieka Shafika said...

teringat mama selalu pesan, lau nk pegi klas tu tak yah la lawa2 sangat.. nk pg menuntut ilmu... bukan pg menorat org.. :)

AINI CHE DIN said...

indeed true...kadang terlampau ikut fesyen sgt nnti dri sndri merana sebab habis duit byak...fesyen plak sentiasa berubah-ubah...

Jaedie said...

tulah..kdg2 rs klakar tgk org yang jadi fashion victims ni..rs mcm diri dia je yg best.. XD

Jejak-Jejak Joyah