Suka tak blog ni?jom LIKE. :)

Berapa orang yang dah usha??

Thursday, August 18, 2011

Kampung vs Bandar

As-Salam..

Bila tengok Upin dan Ipin,teringat balik zaman kanak-kanak aq yang penuh keriangan.Honestly I said,aq rasa jadi budak kampung ni lebih merasa nikmat idop berbanding budak2 idop kat bandar.Aq tak dimanjakan dengan PSP,PS2,X-Box dan semua2 tulah.Maybe kat kampung tak serba-serbi ada,tapi disebabkan kekurangan tulah munculnya idea2 kreatif.Kereta Honda City version kotak,swimming pool dalam besen,main masak2,main batu seremban(aq tak reti main),main congkak(En.Amal Aziz champion congkak),main layang2,panjat pokok jambu(pokok rambutan tak boleh,banyak kerengga)...

Ko bayangkan Honda City ni version kotak..

Gua juara congkak...lu??-En.Amal Aziz

Aq tak dibesarkan kat kampung pun,sebab aq lahir kat Pulau Langkawi,Kedah.Pastu aq pindah kat Muor.So,masa aq masih lagi kanak-kanak yang sedang membesar ada beberapa stage yang aq lalui.Dari duk kat pulau,pastu aq pindah kat bandar.Muor bukanlah bandar besar macam KL,JB..but it's really a nice town!Pemandangan yang cantek,dan udara yang nyaman.Pagi2 mesti nak cari lontong takpun mee rebus untuk breakfast.I've a great life during my childhood!!:D

Then,pas bapak aq pencen barulah aq pindah kat kampung Muhd.Amin,Simpang Renggam Kluang,Johor.Tempat kelahiran bapak,abang dan kakak aq.Mula2 aq tak suka jugak duk kat kampung ni sebab kampung ni agak hulu.Tapi sejak aq sambung study kat KL,aq lebih appreciate kampung aq sendiri.Ko takkan dapat morning scent,beautiful sunset disebalik pokok2 rambutan dan durian,tempe goreng garing yang sedap kat KL ni.

Jemput2 sedap dimakan panas2..

Nasi ayam kat KL RM5.00..kat rumah aq free,boleh tambah berkali2 tanpa sebarang caj tambahan..

Barang2 kat kampung pun jauh lagi murah berbanding kat KL ni.Biasanya petang2 aq akan lepak2 kat halaman depan rumah dengan bapak dan ibu aq sambil menikmati tea-time yang lazat!Goreng pisang,jemput2(orang Johor panggil a.k.a cucur) dihidang panas2 bersama kopi.Duk kat kampung sangat2 relax sebab malam2 ko takkan dengar mat2 rempit merempit kat hi-way yang diorang ingat hi-way tu bapak diorang yang punya.Owh,lupa nak bagitau..rumah aq kat kampung tu dekat dengan kawasan perkuburan.*everytime lalu kawasan perkuburan secara tak sengaja aq pun ter-rempit juagk..=.='

AQ NAK BALIK KAMPUNG!!!!!TT_TT








6 Pengkritik Tegar:

idaida0504 said...

AK DOK KG..TAPI BARANG KAT KG AK NI..MAHAL KOT...CEKIK DARAH..=_+

Jaedie said...

Kg ko tu bandor.kos pengangukatn mahal. :P

Adam Idris said...

aiyoo bulan puasa ni nampak makanan sangat tempting ! huhu

amir aizat said...

swimmingpool dlam bsen best! ahah

Jaedie said...

adam idris:tawu takpe!!hahaha

amir aizat:kan dah cakap..takde orang lain buat..hehe

Saiazuan said...

huhu xde mood blk kampung taun ni

Jejak-Jejak Joyah