Suka tak blog ni?jom LIKE. :)

Berapa orang yang dah usha??

Friday, November 18, 2011

Ugly Truth

As-Salam...

Wohooo!!!At last dapat gak aq nak update blog aq ni..serius,minggu pertama pas mid-break haritu teramatlah busy sebab ada exam.Memandangkan hari ni je untuk minggu ni aq free,so sempat2kanlah diri untuk update blog..

Ehem,ko nak tau tak sebenarnya kan blogger X tu dah break up dengan awek dia yang cun gler tu?laa..ye ke??naper??why?why?

Ok,kat atas tu sebenarnye gimik je untuk intro untuk apa yang aq nak tulis harini.Kadang-kadang slalu je terjadi benda2 yang memang tak tercapai akalmu bak kata Elyana kat surrounding kita.Fitnah?Boleh jadi jugak.Tapi if dah dapat hot story tu dari member yang boleh dipercayai..so no doubt sumber-sumber yang didapati lagi sahih kebenarannya.

Semalam,dari pukul 9.30pm sampailah pkul 1.00 am berjoyah dengan member aq sorang ni.Punyalah lama sampai tak sedar masa berlalu dengan pantasnya.Yelah,aq memang susah sket nak jumpa member aq sorang ni sebab dia course lain,mahalah pun lain2.Klow nak jumpa pun memang kena buat appointment dulu...

Macamni..dah sedap2 duk joyah-joyah ni..tiba member aq ni bukaklah cter pasal si gadis Y(nama samaran/sebenar terpaksa dirahsiakan demi tidak mengaibkan pihak-pihak tertentu).Taknaklah cter apa dia buat..tapi at the end member aq cter tu..kira aq punya terkejut...''Astaghfirullah..ye ke??ko biar btol??takkan sampai macam tu skali??''..pastu plak..kisah si blogger Z(nama samaran/sebenar terpaksa dirahsiakan demi tidak mengaibkan pihak-pihak tertentu)..perangai punyalah..''Eh,gler dowh!!!Takde keje apa!!''..haa,lebih kurang macam tulah reaksi aq bler member aq ni cter2 yang jauh tersirat dari apa yang tersurat.

That's the case when we always judging a person only with his/her appearances.Cantek je,ko kata baik.Hensem je ko kata pemurah.Memanglah tak dapat dinafikan,dah jadi naluri manusia suka tengok benda-benda cantek.Tapi,bila itu je yang kita ambik kesah..sifat dalaman,hati budi kita tolak tepi..itu dah payah.Mula-mula kenal orang,jangan cepat percaya.Si perempuan sila jangan jadi bodoh bila ada mamat-mamat fake hensem letak gambar artis korea jadi profile picture kat FB ajak kluar,ko pun onn je.Klow nak kuar pun,jangan berdua.Ajak member temankan skali.Yang si lelaki plak..silalah jaga kemachoan anda.Tak payahlah nak snap picture sambil buat muka itik,kunun2nye comel itu..tak payah nak tunjuk ko tu pervert sangat like gambar ntah hape2 pastu buat semak kat news feed aq.Pastu buat status nak tunjuk ko gersang nak mampus.hey,sumpah gua geli ok!Dan silalah ubah perangai anda yang kurang snonoh tu...



or

Aq takdelah kata aq ni baik sangat pun...Tapi bila sendiri dah buat jahat tu,janganlah sampai tersebar kat public secara sengaja mahupun tak.Buat jahat,simpan sendiri sudah.Hanya anda,si pelaku dan Allah saja yang tau. :)
Kot ye pun dah buat jahat,cepat2lah bertaubat..sebab..bila Izrail,datang memanggil..sempat ke ko nak mengucap??jawab?jawab?

p/s:Don't ever ever ever ever ever ever ever ever ever ever judge a books by it's cover.Somehow the nice cover actually the rotten one. ;D















5 Pengkritik Tegar:

NZ Diaz said...

tapi buku kalau kulit pun tak menarik memang susah nak dapat pembaca. hehe

Jaedie said...

baca sipnopsis dulu.. ;P

محمد رازيق said...

setuju2.. jaga fb elok2... hehe.. salam kenal :)

Jaedie said...

btol2..susah sbb ada jugak hackers yg ske bt bnda tak baik.. :( hai! :D

Ainne said...

Hihi lawaklah post kau. tapi tulah orang biasa cakap2 and bual kan benda2 gini kan? aduyai moga kita semua tak ler orang umpatkan di belakang kita. nauzubillah. semoga Allah jaga aib kita semua. Insyaallah

Insyallah aku nak cerita sket pencerahan pasal benda2 gini.
Mula sekali dengan kisah sabahat Nabi Musa. Waktu itu musim kemarau, Nabi Musa dan kaumnya berdoa kepada Allah untuk di turunkan hujan, Musa berdoa "Ilaahi! Asqinaa ghaitsak...wansyur 'alaina rahmatak..." namun tetap tak ada hujan. Allah berfirman kepada Musa, Allah cakap bagaimana Aku nak turunkan hujan kalo ada antara kalian orang yg dah buat maksiat sejak 40 tahun lalu. Musa teriak memanggil si pelaku maksiat. tak de orang tampil. Si pelaku maksiat menyesali namun tidak ke hadapan, malah menangis sendiri sambil berdoa dalam hatinya, meminta supaya aibnya hanya di ketahui oleh Allah dan dia shaja, dia bertaubat. Lalu Allah turunkan hujan. Musa meminta Allah menunjukkan sahabat yang sudah bertaubat itu namun Allah sendiri ckp takkan Allah nak buka aib orang itu sedangkan dia sudah taat.

Jadi, dari kisah ini kita sedar bahawa dosa dan keaiban diri kita, harus kita tutup dan meminta keampunan dari Allah. Bayangkan kalo aib kita terbuka di kalangan sahabat2 kita dan jiran tetangga? Malu kita dan hati kita akan sangat sedih.

umm.. tulah. kita tak buka aib kita. kita mesti bertambah sedih kalo aib kita dibuka oleh orang2 lain. ya Allah, kalo aku, aku menangis. seolah2 dunia sudah hancur. jadi kita sebagai sahabat elakkan buka aib kawan kita lain. seeloknya kita nasihat terus kepada dia. kalo tak pun diam saja.

Rasulullah kan ada ckp: “Sesiapa yang menutup keaiban saudaranya sesama Muslim, kelak Allah akan tutup aibnya di akhirat.” so, tak nak ke kita masuk syurga dan tertutup aib kita masa hari kiamat nnti. ingat tak pasal hari kiamat nnti filem hidup kita ni akan dibuka besar2 di padang mahsyar. eee orang semua tengok. maluuuu kita :(

okay cukup pasal tuh :)
ini kalo kita dengar orang ckp psl aib kawan kita pulak. Rasullulah bersabda "seorang muslim adalah saudara bagi muslim yang lain, tak boleh menzalimi dan menyerahkannya".
menurut pandangan para cendekiawan islam, tidak membela sahabat bererti menyerahkannya. okay so next time kalo ada orang try nak bwak cerita2 mcm ni kat kita, (menurut Hasyimi dalam Virus-virus Ukhuwah), kita kena try letak diri kita dalam 2 keadaan:
i) bayangkan cerita yang dikatakan tentang kawan kita tuh, adalah cerita yang sama pernah di ceritakan pasal kita. contoh "dia tuh bukan perempuan baik pun". pasti kawan kita tuh sedih kan, and kita sendiri kalo in her shoes, lagggiii lah sedih.
ii) bayangkan kalo kawan kita tuh mendengar pembicaraan kita tuh dari balik dinding. so hati kita akan tergerak nak bela dia ataupun kita try ignore atau diam je dari bercakap2 psl benda tuh..

berkawanlah dengan setia dan ikhlas. pupuk rasa cinta dan trust. mcm tulah baru kawan2 kita tak mau ckp buruk psl kita :P

tentang facebook tu, aku rasa lah kan. itu goes kepada fundamental islam tu sendiri which is lower your gaze and modesty. bagi perempuan, jaga aurat jaga pandangan. sebagaimana dekat luar kita menjaga, mcm tu jugaklah di dalam facebook.

bagi lelaki, jaga pandangan utk mengawal nafsu.

kan zarid pernah ckp yg zarid trust yang PEREMPUAN YANG BAIK UTK LELAKI YANG BAIK and vice versa :)

eee sory panjang sesangat!

Jejak-Jejak Joyah