Suka tak blog ni?jom LIKE. :)

Berapa orang yang dah usha??

Tuesday, May 15, 2012

Short entry:Muka cantek,mulut longkang.

As-Salam...

Amboi-amboi..sedap ko nak kata aq mulut longkang aey??Ko ingat ko tu bak sangat ke??Eh,yang ko sentap sangat tu dah kenapa?Ada aq cakap ko??Bukan-bukan..orang lain.Ko baik je kan..kan?? ;)

Beberapa bulan yang lepas,aq adalah terserempak dengan hamba Allah ni.Muka bleylah tahan,tapi mulut dia..mengalahkan bau longkang busuknya!Bukan sebab tak gosok gigi 45 hari,tapi sebab tak reti jaga percakapan.

Mulut longkang 1.


Sangat-sangatlah tidak manis,terutamatanya golongan hawa bermulut longkang.Aq pun takdelah kata aq baik sangat,tapi aq rasa nak sound orang kat public dengan kata-kata cacian amatlah tidak manis skali.Pastu nak jerit-jerit bagai.Nak post kat fb konon-konon ko sorang je hebat,ko sorang je betol.Sungguh tidak senonoh skali perbuatan itu.

Mulut longkang 2.


Aq takde pun nak sound balik dengan kata-kata makian kat insan yang terbabit,cuma nak tegur klow diteruskan perangai macamtu amatlah tidak disarankan.Lebih baik sila ubah perangai anda sebelum terlambat,sebelum orang lain dapat hidu perangai sebenar anda.Agak-agak nak bercaci makian sumer,adalah lebih baik anda meluahkan prasaan itu kepada sahabat handai yang terdekat.(sebab aq pun buat macam tu jugak.hahahaha!!)Muka dah cun,perangai jugak haruslah cun.Sikap hipokrit yang nak tunjuk baik depan orang-orang tertentu je haruslah diubah,dengan orang lain yang tak suka tu buat taktau jelah.At least,keep the respect to yourself.Mendedahkan aib orang seperti mendedahkan aib sendiri.Nak tegur,tegur elok-elok.Tegur cara baik.Tegur depan-depan(face to face),bukan sound depan orang ramai.


Contoh 1(sound depan orang ramai):

A:    Woi A,ko ni busuklah!!
    B:     Ko ingat ko wangi sangat?
 C(Strangers) : Yang A nak kutuk2 B ni apsal,dia wangi sangat ke?Busuk jugak aq bau.

Contoh 2(sound face-to-face,cakap baik-baik):

A: Awak,bau awak kurang menyenangkanlah.
B:  Ye ke?Patutlah boipren saya dah takmau dating dengan saya.
A : Takpe2,nanti kita cari deodorant sama-sama aey. ;)

See the differences??Kan lagi manis nak tegur tu cakap elok-elok,takde pun yang sakit hati.
(tapi klow dah tak makan saman tu,tamparkan aje) :P

Plus,untuk bloggers yang terbaca entry ni or sesape punlah saya disini nak mintak maaf dari hujung rambut sampai hujung kuku atas kemalasan nak update entry dan jugak klow-klow ada entry yang membuat anda semua rasa sentap.Doakan  yang terbaik untuk diriku ini memandang exam sudah dekat..huhuhu



p/s: PEACE,NO WAR. ;)

thanx for reading! :D




1 Pengkritik Tegar:

Enchek Bertopeng said...

kalau jumpa lagi orang camtu ce g kat dia bg gula2 pembersih mulut. hahaha

Jejak-Jejak Joyah