Suka tak blog ni?jom LIKE. :)

Berapa orang yang dah usha??

Saturday, November 10, 2012

Tips Kulit Chantek

As-salam...

Ok,hari ni aq agak rajin nak update blog.Ada mood,wifi pun laju.Idea pun bagaikan mencurah2 ke ladang gandum.Amboi,hyperbola btol ayat.Nak show off ko dapat A dalam SPM r tu.Owh,tu cter sumer dah basi.Argh,pedulikkan.

Skang ni banyak sangat  produk2 kechantekkan.Jangan senang tertipu r dengan iklan2 photoshop tu.Pakai 3 hari kulit muka terus nampak flawless.Tipu sangat,kadang2 tu ada plak harga gler mahal tapi efek tak semegah mana pun.So,takmau membebel banyak kita terus ke tajuk utama.Aq nak bagi sket tips2 kulit chantek dan sehat.Simpel,murah dan jimat!! :D

1. Basuh tangan sebelum pegang muka.
Yes,ni memang pantang yang sangat2 perlu dijaga.Jangan ko dah pegang itu ini,pastu terus pegang muka,No!no!no!jangan weyh...bahaya.Kot2,ada yang baru kuar toilet,tangan tak sempat basuh nampak jerawat terus gatal tangan nak picit.Kang makin merebak jerawat tu.Basuh tangan dulu,baru pegang muka.

2.Lap muka dengan tuala bersih.
Benda ni pun basic jugak.Yelah,dah cuci muka bersih2 pastu lap plak dengan tuala mandi 2 minggu tak basuh.Pergh,mau berkurap muka tu.Klow malas,beli tisu banyak2.Dah guna terus buang.



3.Cari produk yang seswai dengan muka.
Tak perlu yang mahal2.Klow mampu takpe,tapi klow tak mampu jangan buat2 mampu sampai semata2 nak beli cuci muka ko tak cukup makan.Tu kesian namanye.Paling parah,dah r beli mahal2.pastu tak seswai plak dengan kulit muka.Tak sumer produk mahal tu elok dan tak sumer produk murah tu hampeh. Honestly bagi aq r..produk2 yang dari US,UK dan seumpanya tak seswai dengan kulit orang Asia.Maybe seswai dengan diorang,tapi bukan kita.Klow produk macam dari Jepun,Korea..seswai dengan kulit orang Asia.Tapi,kena rajin baca ingredient dia.Klow tak paham pe benda dia tulis,google.Cari info pasal produk tu.Kot dia letak gelatin kulit bab*,tak ke naya tu ko kena basuh muka guna air tanah plak.So,nak selamat cari produk yang berunsurkan tumbuh2an dan alam semulajadi.Skang ni pun dah banyak produk tempatan,harga pun murah.Cari je yang mana berkenan. :)

Aq cuma pakai sabun ni..

& krim ni...



4.Cuci muka bersih2 pas mekap.
Ni satu lagi.Sehari suntuk mekap 8 inchi,balik rumah penat2 terus tido.Sekali sekala oklah,tapi klow slalu mau parah kulit.Seelok2nya,sebelum cuci muka tu..guna make up remover untuk buang sumer kesan2 mekap,pastu baru cuci muka bersih2.Malam2 tu tak payah nak mekap2 bagai.Bagi ruang untuk kulit bernafas dengan sehatnye.

Aq guna yang ni.Seswai untuk tanggal mekap dengan mudah & pantas.

5.Jaga luar,kena jaga dalam jugak.
Kulit nak sentiasa anggun menawan,dalaman pun kena jaga.Oklah,tak tipu aq ada ambik supplemen.Nama dia lechitin..Sebenarnya,aq ambik supplemen ni untuk otak (sebab daya ingatan aq dah tahap pre-alzheimer).Selain untuk otak,lechitin ni jugak bagus untuk kulit.Nak tau lagi,bley refer kat SINI.Bila sistem dalam badan pun elok,kat luar pun mesti chantek. :)

nilah hasilnye.. :)


Tips2 ni bukan untuk akak2 je tau,abang2 pun boleh apply jugak (except yang no.4 tu :P).Bak kata Rozita Che Wan,nak chantek kena rajin.Sebab tu klow tau umur sebenar dia ko akan panggil dia makcik,tapi sebab dia cantik ko tak sanggup panggil dia makcik tapi panggil dia akak.Meletops u'olls.

Nak chantek kena rajin u'olls.

P/s: Tak kesah kulit hitam manis atau putih jelita,yang penting hati mesti mau baik punyerr.
Baru bley kata perfect beauty. ;)




Thanx for reading!! :D

5 Pengkritik Tegar:

Wen said...

wen pon ambik supplement. mungkin kot produk xsesuai..sebab setakat ni mka still problem... huuu sedih dan kasihan kan kat aku...
ok wen pla bukan menidakkan produk tempatan... tapi wen ni jenis yang meilih sikit terutamanya ingredient die... adoii la.. kalau nak ikut hati ni.. macamtak nak pakai sume. nak tau apa ingredient yang wen elakkan... sila la berkunjung ke blog.. hee iklan pla kan... tak de la... sebab paling penting kenapa wen tak prefer produk tempatan adalah,PARABEN.

Jaedie said...

tulah..kena btol2 cari produk yang seswai utk kulit muka.ada jgk produk tempatan yg kureng..xpe2,hope wen dpt jmpe produk yg seswai utk wen. :)

Wen said...

jumpa juga... tp memang la agak mahal. dan kesannya memang la lebih lambat sebab less chemicals.. :)

Jaedie said...

takpe2..biar lambat asalkan slamat.yang less chemical tu lg bgs sbnrnye. :)

Wen said...

hehe.. kan... memang betul u cakap tu... skng ni sedang mencari yang less chemicals hehe

Jejak-Jejak Joyah